'Stamppot moet op lijst immaterieel cultureel erfgoed' (update)

Na de snert moet ook de stamppot op de Nederlandse lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Dat vindt de stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen, organisator van de jaarlijkse WK's voor snertkoken en stamppotkoken.
De procedure om de stamppot op de lijst te krijgen, is inmiddels in gang gezet. 'Op de lijst staan tradities die het behouden waard zijn. Daar hoort volgens ons ook de stamppot bij', meent stichtingsvoorzitter Henk van der Velde.

Eierbal en snert

Eerder werden bijvoorbeeld al Groningens Ontzet, de haringuitreiking in Niekerk, het Bloemencorso in Eelde, Drentse boerenmarkten als de Zuidlaardermarkt, maar ook de eierbal en de stoetboom op de lijst gezet.
Op initiatief van Oud Hollandse Gerechten Groningen werd vorig jaar bovendien de erwtensoep erkend. 'We hopen dat bij de stamppot hetzelfde gebeurt als bij de snert eerder, dat veel mensen het ontdekken of opnieuw ontdekken', zegt Van der Velde.

Historie uitzoeken

Het traject om de stamppot erkend te krijgen, kan wel een paar jaar duren. Zo moet de stichting bijvoorbeeld een 'erfgoedzorgplan' opstellen.
'Daarvoor moeten we de historie van de stamppot helemaal uitzoeken. Wanneer is de traditie ontstaan, wat is er veranderd?', schetst Van der Velde.

Verscheidenheid

'Er zijn veel recepten van stamppotten. Juist de verscheidenheid van die stamppotten zou bewaard moeten blijven, en ook nieuwe inzichten in stamppotten', aldus Van der Velde.
Bij de voordracht maakt de stichting geen verschil in stamppotsoorten, bijvoorbeeld boerenkool (mous), hutspot, bruine bonen, rauwe andijvie of appels (hete bliksem). Zelf maakt Van der Velde dat verschil wel: 'Wat mijn favoriete stamppot is? Zuurkool!'
In een update is het item uit Noord Vandaag van vrijdag 6 december toegevoegd.