PvdD over vliegveld Eelde: 'De luchtvaart neemt altijd alle ruimte, ten koste van omwonenden'

Lammert van Raan in de bankjes van de Tweede Kamer
Lammert van Raan in de bankjes van de Tweede Kamer © ANP
Het wordt hoog tijd dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur gaat optreden tegen Groningen Airport Eelde. Dat vindt de partij voor de Dieren in de Tweede Kamer.
De partij zegt in navolging van de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE) dat het vliegveld marchandeert met de regelgeving.

Rechter

VOLE stapte deze week naar de rechter, vanwege twee overtredingen van de wettelijk vastgestelde sluitingstijden die door de Inspectie Leefomgeving en Transport zijn geconstateerd. Een derde klacht is volgens de inspectie geen overtreding.
'Er moet meer en krachtiger stelling genomen worden tegen het schenden van afspraken door vliegvelden. Want Eelde is echt niet het enige vliegveld, maar dat was nu wel even actueel', zegt Kamerlid Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren. 'Maar er kan natuurlijk altijd een noodgeval zijn, waardoor een vliegtuig plotseling moet uitwijken.'

'Ten koste van omwonenden'

'De luchtvaartsector neemt altijd alle ruimte die het krijgt en probeert dat ook een beetje op te rekken. Altijd ten koste van omwonenden', stelt Van Raan.
'En die moeten dan maar afwachten of er ook gehandhaafd wordt. Meestal doen ze dat niet. En als ze het doen, dan halfslachtig.'