ACM: Stadskanaal zat fout met goedkope camperplaatsen

Camping Musselkanaal maakte bezwaar tegen de oneerlijke concurrentie
Camping Musselkanaal maakte bezwaar tegen de oneerlijke concurrentie © Camping Musselkanaal
Door te weinig stageld te vragen voor camperplaats Spoordok in de jaren 2014 tot 2018 heeft de gemeente Stadskanaal de wet overtreden. Dat zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
Met het lage tarief concurreerde Stadskanaal oneerlijk met de nabijgelegen Camping Musselkanaal.

Laag tarief

De uitspraak van de ACM volgt na een klacht van de camping. Camping Musselkanaal verhuurt ook camperplaatsen tegen ongeveer hetzelfde tarief, maar de camperplaats van de gemeente biedt veel meer voorzieningen.
De zaak speelt al jaren. Na de eerste klacht verdedigde de gemeente Stadskanaal het lage tarief door het Spoordok aan te wijzen als een 'activiteit van economisch belang'. De rechter wees die aanwijzing in 2018 af. Daarna verhoogde Stadskanaal het tarief van 9,50 naar 14,95 euro.

Kosten dekken

Volgens een woordvoerder van de ACM is het niet zo dat gemeenten met een lage overnachtingsprijs voor campers altijd fout zitten. Een gemeente moet volgens de wet met het tarief de kosten van de camperplaats dekken.
Maar die kosten kunnen flink verschillen. Dat hangt bijvoorbeeld af van de grondprijs, de locatie en de geboden voorzieningen.