Minister Wiebes bekijkt ontmanteling gaswininstallatie Ten Post

Minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat zag maandag met eigen ogen hoe een begin is gemaakt met het ontmantelen van de eerste gaswininstallatie.
In Ten Post is begonnen met de sloop daarvan. 'Zoals de start van de gaswinning historisch was, is ook het begin van de sloop toch ook wel iets bijzonders', zei Wiebes.
'De gaswinning uit het Groningenveld is ongeveer zo oud als ikzelf. Ik dacht eerlijk gezegd dat de gaswinning mij nog zou overleven. Maar ik denk dat de gaswinning eerder is beëindigd dan ik.'
De put in Ten Post is onderdeel van het zogenoemde 'Loppersum cluster'. Deze vijf putten zijn na de aardbeving van Zeerijp in 2018 gesloten omdat het niet meer veilig was om op deze plek gas te winnen.

Gras erover

In totaal heeft de NAM 258 putten in het Groningenveld waaruit aardgas wordt gewonnen, verdeeld over 22 locaties. Als de gaswinning na 2022 stopt, worden al deze locaties één voor één gesloopt.
'In principe worden ze dan weer bedekt met gras en teruggegeven aan de grondeigenaren. Zoals boeren', zegt een woordvoerder van de NAM. 'Tenzij een gemeente bij ons een verzoek doet om in gesprek te gaan over mogelijkheden voor groen gas of om een zonnepark mogelijk te maken. Dan moeten we in overleg met de grondeigenaren naar de mogelijkheden kijken.'