Instellingen

Welk gezin verdient een kinderfietsje? Martijn en Mariëlle geven er 545 weg

Martijn de Jong Posthumus en Mariëlle van der Sluis geven kinderfietsjes weg aan gezinnen.
© Berton van Balveren/RTV Noord

Ze fietsten in anderhalf jaar tijd ruim twintigduizend kilometer kriskras over de hele wereld, maar donderdag keerden Martijn de Jong Posthumus en Mariëlle van der Sluis terug op de plek waar hun reis begon: CBS De Wegwijzer in stadswijk Selwerd.

De Stadjers begonnen op 23 april 2018 op het schoolplein van De Wegwijzer aan hun wereldreis.

Dubbel doel

Niet zomaar een fietsavontuur, want Martijn en Mariëlle hadden een dubbele missie. Afreizen naar de Chinese stad Tianjin, zusterstad van Groningen en dé fietsstad van China, was het ene doel. Tegelijkertijd wilde het stel minstens vijfhonderd kinderfietsen inzamelen voor kinderen in onze provincie.

Niet ieder gezin heeft immers de financiële middelen om kinderen te laten sporten. En omdat Martijn en Mariëlle zelf fervente fietsliefhebbers zijn, wilden ze niet eerder naar Groningen terugkeren dan dat ze de benodigde kinderfietsen bijeen hadden gefietst.

Martijn en Mariëlle nemen tijd voor een foto tijdens de fietsrit door Zuidoost-Azië 

545 fietsen gedoneerd

De kinderen van De Wegwijzer wachten donderdagochtend gespannen of ze al een glimp van Martijn en Mariëlle opvangen. Joris Vegter, die bevriend is met beide Stadjers, wacht met de scholieren op het schoolplein tot de fietsfanaten arriveren. Hij spreekt van 'een bizar aantal fietskilometers.' 

Door hun inspanningen zorgden Martijn en Mariëlle ervoor dat er liefst 545 kinderfietsen werden gedoneerd. 'Veel meer dan we ooit hadden durven dromen', laten ze enthousiast weten. Na hun aankomst bij de basisschool vertellen ze in de klassen uitgebreid over wat ze hebben meegemaakt tijdens hun reis. En dat is nogal wat.

Monstertocht in cijfers:

Duur van de reis: 598 dagen
Aantal lekke banden: 18
Hoogste punt op de route: 4708 meter.
Minimumtemperatuur: -10 graden
Maximumtemperatuur: 40 graden
Aantal flessen zonnebrand: 14

Fietsje weggeven

De fietstocht is ten einde maar voor Martijn en Mariëlle is hun fietsavontuur pas echt geslaagd als alle 545 fietsen een bestemming hebben gekregen. RTV Noord helpt daar graag aan mee en zoekt kinderen in de leeftijd van drie tot vijf jaar die maar wat graag een fietsje zouden willen hebben. Er zijn ook fietsen beschikbaar voor kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar.

Welke ouder of welk gezin kan door wat voor omstandigheden dan ook geen kinderfiets aanschaffen en verdient volgens jou absoluut zo'n fiets? Laat het ons weten via voorelkaar@rtvnoord.nl en wie weet kunnen wij voor een onvergetelijk kerstcadeau zorgen. Motiveer in je mailtje vooral waarom iemand zo'n kinderfietsje verdient.

Kijk vanavond om 18:00 uur naar Noord Vandaag om te zien wie de gelukkige is geworden. Je kunt ook nog steeds kinderfietsen online doneren.