VVD Westerkwartier is bang dat aanleg glasvezel een rommeltje wordt

© Rodin Broadband
De aanleg van glasvezel voor snel internet in het Westerkwartier dreigt een janboel te worden volgens de VVD in de gemeente. Meerdere partijen willen, los van elkaar, een glasvezelnetwerk aanleggen. De VVD vraagt de gemeente de regie te nemen.
In het Westerkwartier willen zowel de bedrijven Rodin als GlasDraad een glasvezelnetwerk aanleggen in het buitengebied.

Weg meerdere keren open

Inmiddels heeft GlasDraad bekendgemaakt komend voorjaar het netwerk te gaan aanleggen. Rodin is nog niet zover. VVD-raadslid Mattheüs Gorter vreest dat het Westerkwartier pas laat aan de beurt komt, namelijk pas als Rodin klaar is met het glasvezelnetwerk in het bevingsgebied.
Gorter is bovendien bang dat dezelfde straat meerdere keren op de schop moet om er om de beurt een kabel van een van beide leveranciers in te leggen.

Nooit aangesloten

Mensen die zich niet hebben ingeschreven, worden vooralsnog niet aangesloten. Hij vreest dat er uiteindelijk gebieden zullen zijn die nooit worden aangesloten, omdat ze zich tot nu toe niet hebben gemeld.
Inschrijvers voor GlasDraad moeten een bedrag betalen voor de kabel. Rodin legt de kabel gratis aan bij adressen waar de internetsnelheid op dit moment minder is dan 30 Mb per seconde is.

Nog geen glasvezel ten zuiden van A7

Het is de vraag wat er gaat gebeuren met het gedeelte van het Westerkwartier ten zuiden van de A7, oftewel de oude gemeenten Leek en Marum. Daar was de concurrentie onder de leveranciers te sterk. Veel mensen hadden zich ingeschreven bij een derde partij, de coöperatie Westerglas.
Afzonderlijk kregen zowel GlasDraad als Westerglas te weinig aanmeldingen. De coöperatie besloot zich daarop weer op te heffen.

Pijlen op noorden

GlasDraad richt zijn pijlen vooralsnog op het noorden van de gemeente Westerkwartier. Volgens Gorter is er nu veel onduidelijkheid onder de bewoners van het zuidelijke gebied.
Rodin stelt de bewoners van de voormalige gemeenten Leek en Marum tot 19 december in de gelegenheid zich bij hen aan te melden. Wanneer dit bedrijf begint met de aanleg, is nog onbekend.