Scholen bepalen straks deels eigen lespakket, maar hier gebeurt het al

Kinderen in een klaslokaal
Kinderen in een klaslokaal © ANP
De scholen die deel uitmaken van OOG (Openbaar Onderwijs Groningen) hebben nu al goede ervaringen met de mogelijkheid om deels het een eigen lespakket te bepalen.
Die gelegenheid krijgen alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs over een paar jaar van minister Arie Slob. Hij heeft een nieuw lespakket vastgesteld, dat het dertien jaar oude leerplan moet vervangen.
Daarin is een ruimte van dertig procent gereserveerd voor een eigen invulling van het lespakket. De overige zeventig procent ligt vast en is voor iedere school hetzelfde.

Nieuwe mogelijkheden

'De oude kerndoelen waren erg verouderd. De Tweede Kamer stelde onder meer dat er meer aandacht moest komen voor digitale geletterdheid en burgerschap', licht OOG-bestuurder Theo Douma toe. Hij is ook de voorzitter van de commissie die dit nieuwe lespakket heeft vastgesteld.
'Dit biedt scholen heel veel mooie nieuwe mogelijkheden. Alle leerlingen kunnen straks bijvoorbeeld digitale geletterdheid aangeboden krijgen vanaf de basisschool tot aan de middelbare school.'
Een school die volgens Douma nu al het goede voorbeeld geeft op het gebied van digitale geletterdheid is het Harens Lyceum. 'Die besteden al een paar uur per week aan het digitaal vaardig maken van leerlingen. Zij lopen eigenlijk al vooruit op het nieuwe lespakket van de minister.'
Ouders kunnen straks veel beter kiezen tussen scholen
Theo Douma - bestuurder OOG

Afstemmen

De eigen ruimte biedt ook de mogelijkheid voor scholen om de lesstof beter af te stemmen op de behoeftes van de leerlingen.
'De ene school zal straks veel meer hameren op basisvaardigheden als Nederlands en wiskunde. Andere scholen zullen zich juist veel meer profileren, door bijvoorbeeld meer richting het daltononderwijs te gaan. Ouders kunnen straks veel beter kiezen tussen scholen.'