Ontwerpbureau doet mee aan hype: bananen achter tape in Stad

Bananen die met tape zijn vastgeplakt op het Groninger Museum, op een brievenbus en op het Forum Groningen. Het is een grapje van het Groningse ontwerpbureau Studio Plakband, dat inhaakt op een internationale kunstrel.

Afgelopen weekend werd een kunstwerk van een vastgetapete banaan op een kunstbeurs in Miami tentoongesteld.

Daar werd maar liefst 120.000 dollar gevraagd voor het werk van Maurizio Cattelan. Kopers kregen een licentie om het conceptuele kunstwerk zelf uit te mogen voeren.

Banaan van de muur eten

Maar de grote aandacht kwam pas toen een andere 'performance kunstenaar' de banaan van de muur aftrok. Dat was geen foutje, maar een bewuste actie. David Datuna kondigde zijn actie aan en at de peperdure banaan op voor de ogen van tientallen camera's. Hij noemde zijn actie 'Hungry Artist'.

De Instagram post kan op dit moment niet worden geladen. Klik hier om naar de post te gaan.

Overal bananen aan de muur

Sinds het verorberen van de dure banaan, neemt de hele kunstwereld een loopje met het kunstwerk. Op Instagram worden onder de hashtag #mauriziocattelan honderden foto's gedeeld van bananen die overal ter wereld op objecten worden geplakt. Ook bananensnoepjes, appels, bananenschillen en talloze andere voorwerpen worden aan de muur getapet.

De Instagram post kan op dit moment niet worden geladen. Klik hier om naar de post te gaan.

Getapet fruit ook in Stad

En ook in Groningen zijn (of waren) er dus bananen te vinden op verschillende plekken. Studio Plakband, dat eerder een pand aan de Grote Markt roze verfde, plakte onder andere een banaan tegen de glazen ramen op het dak van het Forum Groningen. Ook posters, brievenbussen, een Dixie, een snackbar en de deur van het Groninger Museum moesten eraan geloven.

De Instagram post kan op dit moment niet worden geladen. Klik hier om naar de post te gaan.

Het is een knipoog naar de actie van de kunstenaar. #OdeaanCattelan en #debeste zijn twee van de hashtags bij de foto's op Instagram.

De actie leidt tot hilariteit onder de volgers van het bureau op Instagram. 'Haha, die FEBO-banaan heb ik opgegeten', reageert er een.

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws