Twee RUG-wetenschappers beloond met subsidie voor 'baanbrekend onderzoek'

Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben elk twee miljoen euro subsidie gekregen van de European Research Counsil (ERC).

De instantie geeft deze zogenoemde ERC Consolidator Grants aan excellente wetenschappers, om daarmee baanbrekend onderzoek in Europa te stimuleren.

Lijmen

Marleen Kamperman is hoogleraar Polymer Science bij het Zernike Instituut for Advanced Materials aan de RUG. Ze richt zich op het maken van nieuwe materialen, zoals lijmen die goed hechten op natte oppervlakken. Die kunnen bijvoorbeeld in het menselijk lichaam worden gebruikt om wonden te lijmen in plaats van te hechten.

Ze wil met de subsidie nieuwe materialen ontwikkelen met behulp van natuurlijke processen. Organismen maken bijvoorbeeld zelf materialen, zoals het spinrag van een spin. 'Veel van die materialen bestaan uit eiwitten. Voor ze hun uiteindelijke eigenschappen krijgen, zitten ze in vloeibare vorm in het organisme', legt Kamperman uit.

'De omzetting van de vloeistof naar het uiteindelijke materiaal is een heel interessant proces, dat ik wil bestuderen en nabootsen in het laboratorium.'

Immuunsystemen

Geert van den Bogaart is hoogleraar Molecular Immunology and Microbiology aan de RUG. Hij doet onderzoek naar de menselijke immuunsystemen. Mensen hebben een aangeboren immuunsysteem en een systeem dat gedurende het leven ontstaat. Soms gaat er in de wisselwerking wat fout, waardoor auto-immuunziekten kunnen ontstaan.

Met de subsidie wil Van den Bogaart onderzoeken waarom het bij een infectie wel goed gaat. Dan wordt wél een immuunreactie tegen de ziekteverwekkers gemaakt, terwijl een auto-immuunziekte wordt voorkomen. 'Met mijn ERC ga ik het celbiologische mechanisme onderzoeken', motiveert hij.

Lees ook:

UMCG krijgt 1,5 miljoen om psychiatrische patiënten tien jaar te onderzoeken
UMC's onderzoeken ADHD: 'Belangrijk om vroege signalen te herkennen'
UMCG krijgt miljoenen voor snellere ontwikkeling digitale applicaties

Meer over dit onderwerp:
zorg GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws