Meer boeren willen emigreren vanwege stikstofprobleem

Er is een duidelijke toename in het aantal boeren dat overweegt te emigreren. Eén van de belangrijkste redenen voor die toegenomen belangstelling is het stikstofprobleem, waardoor veel boeren in de knel denken te komen.

Dat zegt emigratiebegeleider Arjen Jorritsma van Farms4sale in Tynaarlo. Ook andere bureaus die boeren begeleiden die naar het buitenland willen, spreken van een toegenomen belangstelling.

Veertig procent meer

Jorritsma: 'Ik zie een duidelijke stijging ten opzichte van vorig jaar. Ik denk dat ik ongeveer veertig procent meer aanmeldingen heb. Het zijn vooral melkveehouders die willen emigreren'.

Opeenstapeling

Ook Richard Roddenhof van Interfarms in Veeningen signaleert een sterkere drang onder boeren om de grens over te gaan. 'Hoe meer regelgeving, des te meer belangstelling voor emigratie', zegt hij.

'Eigenlijk merken we sinds het invoeren van de fosfaatrechten, vanaf 2016, al een stijging. De onzekerheid rond de gevolgen van de stikstofuitspraak kan voor boeren net dat laatste zetje zijn om te gaan emigreren. Het is een opeenstapeling'.

'Geen zin om hun nek in de strop te steken'

Jeroen Geerts van Agriteams International in Grou bevestigt het beeld dat Jorritsma en Roddenhof schetsen. 'Het zijn nu vooral de boeren die in het verleden als eens over emigratie hebben nagedacht, en nu over de streep worden getrokken', aldus Geerts.

'Het is met name de leeftijdscategorie tussen de 35 en 45', vervolgt hij. 'Die hebben geen zin om hun nek in de strop te steken en nog twintig jaar voor de bank aan het werk te zijn'.

Exacte cijfers zijn niet bekend, maar vorig jaar kozen ongeveer 75 boeren in Nederland voor een nieuwe toekomst in het buitenland.

Frankrijk en Denemarken

Volgens Jorritsma van Farms4sale is er veel belangstelling voor Frankrijk, omdat de omstandigheden daar gunstig zijn om een familiebedrijf van tussen de 100 en 200 koeien te runnen. 'De boeren die groter willen, de echte ondernemers, kiezen sneller voor Denemarken', weet hij. 
 

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws