Dit is Olaf, de eerste opgevangen zeehondenpup van deze winter

Hij is wit, zacht en doet menig mens smelten als er een blik op wordt geworpen: een zeehondenpup.
Zeehondencentrum Pieterburen vangt ze het hele jaar door aan de lopende band op, maar afgelopen weekend ontstond hierin een uitzonderlijke piek door het stormachtige weer in combinatie met hoge golven. Dat komt vaker voor aan het einde van het jaar.
Veel grijze zeehonden kwam samen met hun pups vast te zitten op de zandbanken bij Vlieland. Een tiental pups overleefde dit niet, maar één huiler wist zich ondanks de storm overeind te houden.
Grijze zeehonden worden wit geboren omdat ze in de winter geboren worden. Na twintig dagen verandert hun kleur in grijs. Gewone zeehonden zijn alleen wit als ze te vroeg geboren zijn.
De eerste twee, drie weken van hun leven liggen zeehonden op het land en worden ze gezoogd. Zwemmen kunnen ze nauwelijks, omdat hun vacht in het water te zwaar wordt en zwemmen wordt bemoeilijkt. Vaak laat de moeder de pup in de vierde week alleen en staat het dier er alleen voor.
Navelstreng
De opvang hield het beestje 24 uur lang in de gaten en besloot het daarna op te vangen. Zijn moeder keerde namelijk niet meer terug. Volgens een lokale zeehondenredder konden bewoners de pup tot diep in de nacht horen roepen.
Olaf, zoals het beestje nu heet, bleek nog maar enkele dagen oud te zijn: hij had zijn navelstreng nog. Volgens het zeehondencentrum gaat het, op zijn ontstoken ogen na, goed met hem.