Oppositiepartijen Tweede Kamer zijn kwaad over opnieuw uitstellen gasdebat (update)

Henk Nijboer en Sandra Beckerman overleggen in de Kamer
Henk Nijboer en Sandra Beckerman overleggen in de Kamer © ANP
'Ik ben er heel kwaad over', zegt het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Een meerderheid in het parlement heeft het gasdebat van woensdag 18 december uitgesteld tot volgend jaar.
Het verzoek komt van de ChristenUnie, CDA en VVD en krijgt steun van D66, GroenLinks en de SGP. Vorige maand werd een debat over de gaswinning in Groningen ook uitgesteld. Toen stemde de Tweede Kamer in met het verzoek van minister Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken.

'Niet netjes'

'Ik vind het richting Groningen niet netjes', zegt Gronings PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. 'Als alles nou goed liep, zou ik zeggen: stel het debat maar uit. Maar Wiebes maakt mooie sier in Ten Post, terwijl mensen nog altijd in onzekerheid zitten, schades niet worden vergoed en de aanpak van de versterking een puinhoop is.' Volgens Nijboer is er genoeg te bespreken.

Geen nieuwe besluiten

Volgens regeringspartijen CDA en D66 worden volgend jaar pas veel toezeggingen verwacht. Belangrijke zaken kunnen volgens hen volgende week nog worden aangestipt tijdens de afhandeling van het vorige gasdebat.
Tom van der Lee van GroenLinks vindt het daarom ook beter om het debat naar volgend jaar te verplaatsen. 'Een nieuw debat eind volgend week leidt niet tot nieuwe besluiten. Dat kan pas in 2020.'

Toezegging

Beckerman is het hier niet mee eens. Zij had nog de toezegging dat Wiebes dit jaar nog met een plan zou komen voor de afhandeling van de oude schades. 'Het lijkt mij goed om dat dit jaar nog te bespreken.'
Wanneer het debat wordt ingehaald, is nog onbekend.
Update: dit bericht is aangevuld met een reactie van GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee