Ede Staal staat voor het eerst in de Top 2000

Voor het eerst staat Ede Staal in de Top 2000 van NPO Radio 2. Dat is bekendgemaakt in een van de radioprogramma's van de zender.

't Het nog nooit zo donker west' wordt genoemd als een van de nieuwe binnenkomers in de jaarlijkse lijst. Op welke plaats de plaat staat, wordt donderdag pas duidelijk. Presentator Stefan Stasse noemt Ede de 'Jacques Brel van Nederland'.

Stokje voor gestoken

Dit jaar werd door columnist Erik Hulsegge opgeroepen op Ede te stemmen, met succes. In 2007 werd ook al eens opgeroepen op Ede Staal te stemmen voor de Top 2000. Destijds stak de toenmalige zenderbaas daar een stokje voor. Die vond dat stemacties niet bij de lijst hoorden.

Normaal

De huidige zenderbaas vindt dat ook liedjes die een uiting zijn van maatschappelijke ontwikkelingen er in thuishoren. Zo haalde ook het nummer 'De boer dat is de keerl' van de band Normaal de lijst. Protesterende boeren riepen op hierop te stemmen. 't Het nog nooit zo donker west' zou een protest zijn tegen de gaswinning.

Nog even wennen

De rest van het land moet overigens nog even wennen aan Staal. Stasse noemde de plaat: 'Het is nog nooit zo donker geweest'. Op de website van de Top 2000 stond tot voor kort dat Staal om onduidelijke redenen nooit meer optreedt. Ede Staal overleed in 1986.

'T het nog nooit zo donker west' is in Groningen uiteraard alombekend. Het nummer stond tot nu toe alle keren op nummer 1 van Alle 50 Goud. De 22ste editie van de RTV Noord-hitlijst met de mooiste streek- en Nederlandstalige nummers wordt dit jaar weer op 31 december uitgezonden.

Lees ook:

- Rondje Groningen: Waarom treedt Ede Staal eigenlijk zo weinig op?
- Column: 't Het nog nooit zo donker west…
- Lees alles over Ede Staal

Meer over dit onderwerp:
edestaal GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws