Verzet in Provinciale Staten tegen zoutwinning groeit licht; ook PVV tegen

De Nedmag-locatie in Veendam
De Nedmag-locatie in Veendam © Google Street View
De hoorzitting van enkele weken geleden heeft oppositiepartij PVV van gedachten doen veranderen. De tweekoppige fractie in de Provinciale Staten wil af van de zoutwinning in de provincie.
Na de SP, Partij voor het Noorden en Partij voor de Dieren sluit ook de PVV zich aan bij de kritische tegenstanders van zoutwinning.
Een hoorzitting van twee weken geleden op het provinciehuis, waar de partijen in Provinciale Staten van zowel zoutwinningsbedrijven als kritische omwonenden konden horen wat hun verhaal was, heeft de PVV van mening doen veranderen.

'Het lijkt op de situatie rond gaswinning van voor 2012'

'Wij waren altijd voor een goede balans tussen de werkgelegenheid aan de ene kant en de afhandeling van de schade aan de andere kant', zegt PVV-Statenlid Dennis Ram.
'Maar uit de hoorzitting kwam naar voren dat bewoners in het winningsgebied in de problemen zitten. Het lijkt op de situatie van de gaswinning voor 2012. Hun schade wordt niet erkend of vergoed. De PVV vindt dan ook dat de zoutwinning moet stoppen omdat er geen structurele oplossing is voor schadeafhandeling.'

Schadefonds

Ook de kritiek in de coalitie groeit. De grootste coalitiepartij GroenLinks wil gedeputeerde Tjeerd van Dekken op het hart drukken dat er een onafhankelijk schadefonds moet komen, waarin schade wordt afgehandeld. Volgens Statenlid Melissa van Hoorn is dat broodnodig.
Gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA) erkent dat er een schadefonds moet komen.
Overigens staat er in de zogeheten nota Ondergrond op het gebied van zoutwinning een aantal mogelijk nieuwe locaties genoemd.

'Omwonenden hoeven niets te vrezen'

In de nota staat vermeld dat er onder Hoogezand, Pieterburen, Onstwedde en Bourtange zoutvelden liggen die technisch geschikt zijn om te winnen.
Maar Van Dekken wil benadrukken dat dit niet gaat gebeuren. 'De omwonenden hoeven niets te vrezen, want ik heb geen enkel geluid gehad dat er een aanvraag zou komen', zegt hij. 'Het is een nota geworden waarin alle technische aspecten worden genoemd. Het is niet aan de orde.'