Vergaderschema raad Westerkwartier op de schop

De raad van Westerkwartier
De raad van Westerkwartier © Jan Been/RTV Noord
De gemeenteraad van Westerkwartier voert vanaf volgend jaar een ander vergaderschema in. Waar nu op de derde woensdagavond van de maand zowel het raadsoverleg als de raadsvergadering wordt gehouden worden beide vergadering vanaf januari op verschillende avonden gepland.
In het nieuwe systeem vergadert de raad in een cyclus van vier weken. Het raadsoverleg en de raadsvergadering blijven op de woensdagavond, maar er zit een week tussen. De aanpassing komt er na een evaluatie van het huidige vergadermodel, dat nu ruim een halfjaar wordt gehanteerd.
Uit een rondvraag onder raadsleden, fractie-assistenten, collegeleden, de griffie en ambtenaren komen een aantal nadelen naar voren. Voornaamste bezwaar is de tijdsdruk die ontstaat door zowel het raadsoverleg als de raadsvergadering op een avond te houden.

Insprekers blijven weg

De inhoudelijke bespreking van onderwerpen in de raadsoverleggen moet binnen anderhalf uur klaar zijn. Omdat negen fracties het woord mogen voeren gaat dat volgens de raad ten koste van de gedegen bespreking van de onderwerpen.
Een ander nadeel is dat de aansluitende raadsvergadering om half tien begint. Volgens de raadsleden leidt dat late tijdstip er toe dat belangstellenden en eventuele insprekers lang moeten wachten en mogelijk wegblijven.
In het nieuw vergaderschema beginnen zowel het raadsoverleg als de raadsvergadering om 19.30 uur. Plaats van handeling: het gemeentehuis in Zuidhorn.