Minister wil zuidelijke vaarroute boven Waddeneilanden nog niet sluiten

De minister van infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen, wil de zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden nog niet sluiten voor grote schepen. De Tweede Kamer had daar op aangedrongen in een motie.

Die motie werd ingediend door Stieneke van der Graaf (ChristenUnie). Ook D66, GroenLinks, SP, PvdA en Partij voor de Dieren steunen het voorstel.

Storm op komst

Het weer wordt onstuimiger en de partijen willen een nieuwe ramp, zoals begin dit jaar met het schip MSC Zoe, voorkomen. De zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden moet volgens de partijen bij slecht weer afgesloten worden voor grote schepen.

De noordelijke en zuidelijke vaarroute van het scheepvaartverkeer boven Nederland

Afbeelding

Waarschuwing Onderzoeksraad

Het onderzoek naar de scheepsramp door de Onderzoeksraad voor Veiligheid is nog niet klaar, maar de Onderzoeksraad heeft al wel een tussentijdse waarschuwing afgegeven. Zeer grote schepen is geadviseerd beter op te letten om nieuwe scheepsrampen te voorkomen.

Die waarschuwing was voor de partijen aanleiding om voor een sluiting van de vaarroute te pleiten. Ze vroegen het kabinet die mogelijkheid te onderzoeken.

Sympathiek

Van Nieuwenhuizen wil niet op de beslissing van de Onderzoeksraad vooruitlopen en eerst de definitieve uitkomsten van het onderzoek afwachten. Ze noemde de motie wel 'zeer sympathiek'.

Lees ook:

D66 en ChristenUnie willen noodwet om zuidelijke Waddenroute te sluiten
Alles over de containerramp

Meer over dit onderwerp:
containerramp Schiermonnikoog
Deel dit artikel:

Recent nieuws