Nieuwe regeling: winkels Westerkwartier mogen Tweede Kerstdag open

De winkels kunnen Tweede Kerstdag al open
De winkels kunnen Tweede Kerstdag al open © Koen van Weel/ANP
De gemeenteraad van Westerkwartier heeft woensdag de gewijzigde zondagsopenstelling van winkels vastgesteld.
In de nieuwe regeling mogen supermarkten op zondag open zijn van een tot vijf uur. De overige winkels krijgen zes koopzondagen. Zij mogen op die dagen open van een tot vijf uur.

Feestdagen

In de gewijzigde versie van de verordening mogen supermarkten en de overige winkels hun deuren open doen op Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag, tenzij deze feestdagen op zondag vallen.

Overgangsjaar

Met de nieuwe verordening komt een eind aan het overgangsjaar 2019. Sinds begin dit jaar mochten de supermarkten op zondag open zijn van een tot zes uur. Gewone winkels hadden twaalf koopzondagen. Supermarkten leveren dus een uur in en gewone winkels moeten het met zes koopzondagen minder doen.

Met kerst al open

Pogingen van de oppositiepartijen om de regeling te houden zoals hij was, supermarkten open van een tot zes en twaalf koopzondagen voor de overige winkels, kregen onvoldoende steun.
De nieuwe verordening gaat in na publicatie in het Gemeenteblad. Dat is al snel, waardoor de winkels al aanstaande Tweede Kerstdag open mogen zijn.