Waddenfonds investeert 13 miljoen euro in vismigratie

Het Waddenfonds trekt ruim 13 miljoen euro uit voor het verbeteren van de vistrek tussen de Waddenzee en het binnenland.

Het project 'Ruim Baan voor Vissen 2' werd ontwikkeld door de waterschappen van Noord-Holland, Fryslân, Groningen en Drenthe.

Obstakels voor vissen

Het meerjarenplan, waarmee in totaal 44,5 miljoen euro gemoeid is, moet volgens het Waddenfonds een belangrijke impuls geven aan de visstand in het Waddengebied.

'Door dijken, sluizen, stuwen en gemalen is de vistrek tussen de Waddenzee en het binnenwater achter de dijken hevig verstoord geraakt. Daardoor kunnen vissen lastig meren, beken en rivieren bereiken waar ze paaien en jongen krijgen. Het gevolg is dat trekkende vissoorten zoals de zeeforel, paling en glasaal het moeilijk hebben in het Waddengebied.'

Hulp voor vissen

Deze tweede fase van het project richt zich vooral op verbeteringen in de kop van Noord-Holland. Daar wordt onder meer een zoet-zout overgang aangelegd als verbinding tussen de zee en het achterland. Ook worden vispassages aangelegd en verbeterd.

Naast de grootschalige aanpak in Noord-Holland komen er ook in Groningen en Friesland nieuwe vismigratievoorzieningen.

Lees ook:

- Directeur Waddenvereniging vertrekt en stort zich wereldwijd op vismigratie
- Miljoenen voor vismigratie (2013)

Meer over dit onderwerp:
natuur LAUWERSOOG
Deel dit artikel:

Recent nieuws