Ultimatum verlopen: supermarkten naar rechter om boerenblokkades

De supermarktbranche stapt naar de rechter om een verbod te eisen op eventuele blokkades van distributiecentra of supermarkten door actievoerende boeren.
'We hebben geen andere keuze dan het aanspannen van een kort geding', zegt een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Ultimatum verstreken

De advocaat van de brancheorganisatie had actiegroep Farmers Defence Force een ultimatum gesteld: voor donderdag 10.00 uur moesten de boeren garanderen dat ze afzien van blokkades die de supermarkten duperen. Het CBL heeft niks van ze vernomen en zet dus de gang naar de rechter door.
'Supermarkten zullen er alles aan doen dat de consument voldoende keuze heeft', stelt de woordvoerster van het CBL. Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend. 

'Geen zorgen'

'Wij maken ons geen zorgen over dit dreigement', zegt boer Piet Postma namens een groep melkveehouders rond Niezijl.
'We horen woensdagochtend van de Farmers Defence Force wat de doelen zijn, en dan komen we in actie.' 

'Touwtje ver genoeg uitgerekt'

Ook woordvoerder Thomas Kamminga van de boeren rond Niezijl gaat er vanuit dat er woensdag actie gevoerd wordt, ook al is er maandag nog een overleg tussen de boeren en landbouwminister Carola Schouten.
'Er komt dan toch geen openheid van zaken, ze willen het over de jaarwisseling heen tillen. Het touwtje is nu ver genoeg uitgerekt', zegt Kamminga. 

Distributiecentra voor Noord-Nederland

Mochten de boeren alsnog willen optrekken naar één van de distributiecentra van de supermarkten, dan kunnen ze niet in de provincie Groningen terecht.
Dit zijn de distributiecentra van waaruit de meeste supermarkten in het Noorden bevoorraad worden: 
Albert Heijn: Zwolle
Jumbo: Beilen en Raalte
Plus: Haaksbergen
Aldi: Drachten
Lidl: Heerenveen
Coop: Gieten
Poiesz: Sneek