Buurman afgebrand huis Westerlee: 'Los probleem witte vlekken op'

De brand in Westerlee
De brand in Westerlee © Marisja van der Laan/DG Fotografie
Als er brand uitbreekt in zijn woning, dan heeft Kees Kaats geen brandkraan in de buurt en ook geen andere bluswatervoorziening. Hij woont in een zogenoemde 'witte vlek' en hij wil dat de Veiligheidsregio met een oplossing komt.
Begin november zag Kaats het huis van zijn buurman Frans Mulle in Westerlee afbranden.

Toekijken

Aanvankelijk kon er nog wel worden geblust, maar toen de tanks van de blusvoertuigen leeg waren, zat de brandweer zonder water. De brandweerlieden konden daarna niet veel meer doen dan toekijken. Het water moest zo'n twee kilometer verderop worden opgepompt en dat duurde relatief lang.

Ambtelijke molens

Kaats was donderdag anwezig bij de bestuursvergadering van de Veiligheidsregio Groningen, waarin alle burgemeesters zitten, maar ook de brandweer en de politie. Hij roept hen op om eindelijk met een oplossing te komen.
'Dit probleem is al tien jaar bekend', zegt hij. 'De burgemeesters zijn zich wel bewust van het probleem, maar ambtelijke molens malen langzaam. In tien jaar zijn er allemaal vergaderingen geweest en veel blablabla, maar het komt niet tot handelen.'

Tankwagens

De inwoner van Westerlee pleit voor de oplossing die ze in Drenthe hebben gekozen: stoppen met brandkranen en overgaan tot allemaal tankwagens. 'Daarmee zijn ze provinciedekkend', zegt Kaats.
In de hele provincie Groningen zijn zo'n 5000 witte vlekken. Een kwart daarvan ligt in de gemeente Westerkwartier.

Hoog op de agenda

De Veiligheidsregio heeft de problematiek hoog op de agenda staan, zegt Jaap Kuin. De burgemeester van Pekela is in het bestuur van de Veiligheidsregio belast met de brandweerzorg.
Toch ziet Kuin de Drentse oplossing niet meteen in Groningen toegepast worden. 'Ik ken de Drentse situatie ook en daar gebruiken ze helemaal geen brandkranen meer', zegt hij. 'Maar Groningen is anders dan Drenthe, dus een-op-een die vergelijken is ingewikkeld.'

Huiswerk gemeenten

'We moeten als gemeenten eerst in kaart brengen welke witte vlekken op korte termijn oplosbaar zijn. Dat is niet de verantwoordelijkheid van de Veiligheidsregio. Als gemeenten hebben we eerst nog wat huiswerk te doen.'