Politie verdubbelt noordelijk cybercrimeteam

Een crimineel gebruikt een laptop voor criminele activiteiten
Een crimineel gebruikt een laptop voor criminele activiteiten © ANP
Iedere regionale eenheid van de politie krijgt extra mensen om cybercrime te bestrijden. In het Noorden gaat het om 9,5 fte, landelijk om 145 voltijdsbanen.
Dat is op regionaal niveau een verdubbeling ten opzichte van de huidige capaciteit, zo laat een woordvoerder van de politie weten. De samenwerking met publiek-private partijen als banken en internetproviders wordt een speerpunt.

Online criminaliteit bestrijden

De teams, elke regio heeft er één, richten zich uitsluitend op het bestrijden van criminaliteit in combinatie met ict. Het gaat dan onder andere om het opsporen en voorkomen van hacken, zogenoemde DDoS-aanvallen en malafide software.
Met de komst van nieuwe specialisten wil de politie zich meer richten op criminele ontwikkelingen op internet. Intensiever samenwerken met bijvoorbeeld banken om rekeningnummers te blokkeren en partijen als Marktplaats om oplichters makkelijker in de kraag te kunnen vatten, is daar onderdeel van.

Hacken en Marktplaatsfraude

'We zien dat criminaliteit meer verschuift naar internet', zegt woordvoerder Judith van der Zwan. De politie maakt onderscheid tussen criminaliteit die louter online plaatsvindt, zoals het hacken van websites, en criminaliteit waarbij ict een onderdeel is van de illegale activiteiten. 'Denk bijvoorbeeld aan oplichting via Marktplaats.'
Het team houdt zich niet alleen bezig met het opsporen van misdaad: ook het businessmodel achter de criminaliteit wordt aangepakt. 'We halen bijvoorbeeld ook servers uit de lucht die gebruikt zijn voor criminele activiteiten en maken software onklaar.' Ook besteedt het team aandacht aan preventie.

Niet alleen rechercheurs

De politie zoekt dus niet alleen naar rechercheurs op het gebied van internetcriminaliteit. Per regionaal team wordt bepaald waar behoefte aan is. 
De uitbreiding komt voort uit het regeerakkoord, waar werd toegezegd meer geld vrij te maken voor de aanpak van cybercriminaliteit. Deze uitbreiding staat los van de teams waar op papier te veel mensen werken.