Leden LTO Nederland tegen blokkade supermarkten

Een grote meerderheid van de leden van boerenorganisatie LTO Nederland is tegen het blokkeren van distributiecentra van supermarkten of andere harde acties.

Dat blijkt uit een ledenraadpleging die de LTO Nederland heeft gehouden. LTO Nederland is de grootste behartiger van boerenbelangen in Nederland. Bijna 5000 leden vulden een digitale enquête in. 

Liever publieksvriendelijk

Daaruit blijkt dat 71 procent voorstander is van het houden van 'gerichte publieksvriendelijke activiteiten en demonstraties met een duidelijk onderhandelingsdoel'.

Dertig procent spreekt zich uit voor hardere acties, maar die moeten niet ten koste gaan van de sympathie van de burger.

Kort geding

Met de uitkomst van deze enquête schaart LTO Nederland zich niet achter een eventuele blokkade van distributiecentra van supermarkten. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) ziet dat als één van de mogelijke acties die voor volgende week woensdag zijn aangekondigd. Pas op de dag zelf wordt duidelijk wat de FDF precies van plan is.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen spant een kort geding aan om eventuele blokkades op voorhand door de rechter te laten verbieden. 

Eigen actie LTO

'Er zijn ook aanhangers van de FDF onder onze leden', zegt Trienke Elshof, voorzitter van de Regio Noord van LTO Noord. 'En die bepalen zelf wat ze wel of niet doen. Maar LTO Nederland wil zelf een publieksvriendelijk actie op touw gaan zetten. 'Dat zal niet eerder zijn dan in het nieuwe jaar', aldus Elshof. 

Inzet van de boerenacties is het stikstofbeleid van het kabinet, waardoor boeren onevenredig zwaar getroffen zouden worden. 

Lees ook:

- Ultimatum verlopen: supermarkten naar rechter om boerenblokkades
- Boeren voeren volgende week woensdag opnieuw actie

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws