Het Hogeland heeft een gat in haar hand en moet beter op de knip letten

Een illustratie over geld
Een illustratie over geld © ANP
De gemeente Het Hogeland moet de financiën beter op orde maken. Die opdracht krijgt het college van de gemeenteraad.
De najaarsbegroting van de gemeente is woensdagavond behandeld. Daarin staan de uitgaven die zijn gedaan in de afgelopen periode. De gemeente heeft een negatief saldo van 1,4 miljoen euro. De raad is gevraagd dit te dekken uit de reserves.
Wethouder Eltjo Dijkhuis laat weten dat het tekort met name komt door de hoge uitgaven in het sociaal domein, waar de jeugdzorg onder valt. Die moet efficiënter en goedkoper worden ingericht. Ook de organisatiekosten zijn hoog, omdat de fusiegemeente van vijf organisaties één moest maken.
Het lijkt wel alsof het college vrolijk doorfeest en net zoals op de Titanic niet doorheeft dat het een ijsberg geraakt heeft
Stefan van Keijzerswaard - fractievoorzitter VVD

Raadspartijen niet blij met najaarsnota

'Een aantal weken geleden bespraken wij de financiële begroting van 2020. De wethouder stond toen, net zoals Leonardo DiCaprio, op de boeg van zijn schip met open armen en veel trots te vertellen dat ondanks de financiële tegenvallers de gemeente de financiën in orde heeft', vertelt Stefan van Keijzerswaard, fractievoorzitter van de VVD.
De grip op de financiën moet volgens hem beter.

Zinkend schip

De VVD'er vreest nu dat het schip zinkende is. 'Het lijkt wel alsof het college vrolijk doorfeest en net zoals op de Titanic niet doorheeft dat het een ijsberg geraakt heeft en zinkende is', stelt Van Keijzerswaard.
Zijn partij maakt zich grote zorgen over de tekorten en vindt dat er nu te veel geld uitgegeven wordt. Ze willen dat de grote projecten nog een keer tegen het licht gehouden worden.

Grote zorgen

Ook de andere partijen in de raad maken zich grote zorgen. Zo vindt Gemeentebelangen dat de gemeente het water aan de lippen staat.
Ook het CDA vindt het financiële overzicht een grote zorg. 'Het sein staat op oranje. Als we zo doorgaan, dan staat het stoplicht straks op rood', stelt CDA-fractievoorzitter Kor Berghuis. De ChristenUnie was iets gematigder in haar kritiek. De partij vindt de financiële tegenvaller vooral een domper.
We komen met een plan de campagne
Eltjo Dijkhuis - wethouder
De partijen willen dat het college beter op de financiën let en dat de raad vaker en beter geïnformeerd wordt over tussentijdse grote uitgaven.

Beterschap

De zorgen zijn begrepen door de wethouder. 'We komen met een plan de campagne hoe het nu beter moet', zegt Dijkhuis.
Hij zag de tekorten de afgelopen tijd oplopen en was hierover al ongerust. 'Ik stond dus niet te dansen op een soort Titanic.'
De wethouder hoopt nog steeds dat het Rijk meer geld overhevelt naar de gemeente om de jeugdzorg te regelen.