Woongroep Marenland zegt sorry om schimmelwoningen: 'We hebben te lang gewacht'

Opluchting voor huurders in Appingedam: Woongroep Marenland neemt maatregelen om negentig schimmelwoningen in de wijk Opwierde aan te pakken.
In een brief aan de huurders laat de woningcorporatie donderdag weten dat het te lang heeft gewacht met maatregelen. 'Dat spijt ons', schrijft directeur Gerke Brouwer.

Schimmel aan de muren

De huizen staan in de Gerrit Raapstraat en de Pieter Veningastraat. Bij de bewoners groeit zwarte schimmel tegen de muren door kou, vocht en tocht. De huizen zouden vier jaar geleden gerenoveerd worden, maar dat ging niet door.

Aardbevingen

De huizen worden mogelijk versterkt of gesloopt en herbouwd vanwege de aardbevingen. Woongroep Marenland wilde de bewoners niet twee keer confronteren met ingrijpende werkzaamheden en onderhoud.
Nu, vier jaar later, is nog altijd niet duidelijk wat er met de woningen gaat gebeuren.
Schimmel aan de muur in de Gerrit Raapstraat. (Foto: Martin Drent/RTV Noord)

Aan de bel

Bewoners trokken onlangs opnieuw aan de bel bij de woningcorporatie en de gemeente Appingedam. Wethouder Annalies Usmany (Gemeentebelangen) zei bij de raadsvergadering donderdagavond de situatie onacceptabel te vinden. De gemeente overweegt zelfs stappen te nemen als de corporatie niets aan de situatie zou doen.
Woongroep Marenland laat nu weten dat de woningen van onvoldoende kwaliteit zijn. Daarom neemt de corporatie in het eerste kwartaal van 2020 maatregelen tegen de gebreken.
Volgende maand start de corporatie met het opstellen van verbeterplannen, die in 2021 worden uitgevoerd.