De LC van Koos Staal is mooiste krant van Europa

Een voorbeeld van één van de voorpagina's van de LC
Een voorbeeld van één van de voorpagina's van de LC © RTV Noord
De Leeuwarder Courant is donderdag uitgeroepen tot de mooist vorm gegeven regionale krant van Europa. En laat die vormgever van de Friese krant nou net een Groninger zijn.
De Harense grafisch ontwerper Koos Staal (68) friste de krant dit jaar op qua huisstijl en dat had succes. Donderdag won de Leeuwarder Courant de European Newspaper Award.

'Ongewone presentaties'

Een verkiezing waaraan 178 kranten uit 25 landen meededen. In het juryrapport wordt vooral de ongewone en verrassende visuele presentatie op de voorpagina geroemd. Ook bijzonder is dat het hoofdverhaal vaak doorloopt op de volgende pagina's.
Er is veel aandacht voor beeld in de krant. 'Met als resultaat een ontspannen kranten lay-out die leest als een magazine', aldus de jury onder leiding van Norbert Küpper.

Trots

Koos Staal is trots op zijn werk: 'We hebben een prettige draai gegeven aan de klassieke krant: de topstory's geven hem een magazinestijl, die hem elke dag opfrist.'
De Leeuwarder Courant maakt net als het Dagblad van het Noorden deel uit van de NDC Mediagroep.
Koos Staal won in 2000 en 2002 ook al een European Newspaper Award. Toen respectievelijk met Dagblad De Limburger en het Deense weekblad Ingeniören.