Topambtenaar ministerie praat met huurders over verhuisvergoeding

Huurhuizen die versterkt moeten worden
Huurhuizen die versterkt moeten worden © Martin Drent/RTV Noord
Directeur-generaal Chris Kuijpers van het ministerie van Binnenlandse Zaken praat vrijdag met huurders in het bevingsgebied over de verhuiskostenvergoeding.
Minister Raymond Knops (CDA) zou hierover met hen in gesprek gaan, maar hij heeft hier op korte termijn geen tijd voor.
Kuijpers is - net als de minister - verantwoordelijk voor Bestuur, Ruimte en Wonen.

Tot 11.000 euro

Uit een inventarisatie van RTV Noord bleek vorige maand dat onkostenvergoedingen voor huurders duizenden euro's kunnen verschillen per corporatie. De bedragen liggen tussen de 7.000 en 11.000 euro.
Huurders krijgen een verhuisvergoeding als zij noodgedwongen naar een ander huurhuis moeten vanwege de versterking. Alle woningcorporaties geven de wettelijke vergoeding van 6.095 euro. Sommige corporaties geven extra's voor een elektrisch kooktoestel en de inrichting van de tuin. Daarin zitten de verschillen.

Hogere vergoeding

Een aantal huurders in het bevingsgebied vindt de vergoeding te laag en eist meer geld van de corporaties. Ze willen het ministerie vragen de vergoeding bij noodgedwongen verhuizing door versterking te verhogen en de bedragen gelijk te trekken voor alle corporaties in het gebied.
De topambtenaar gaat onder meer met huurders in Appingedam en Middelstum in gesprek. Ook praat hij met het Huurders Platform Aardbevingen Groningen (HPAG), waarin huurdersverenigingen vertegenwoordigd zijn.

'Aanfluiting'

Huurster Kim Velleman uit Appingedam is boos dat de minister niet zelf komt. 'Het is een aanfluiting dat de minister niet de moeite wil nemen om ook uitgebreid aandacht aan de huurders te geven.' Ze is als beoogd voorzitter bezig met de oprichting van De Nieuwe Huurdersvereniging.
Het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman heeft eerder al aandacht gevraagd voor de kwestie in de Tweede Kamer. Ze vroeg de minister middels een motie om zelf in gesprek te gaan hierover met de huurders. De Kamer steunde dat unaniem.

Vertraagd

De versterking van een aantal huizen in Middelstum is eerder al maanden vertraagd, omdat huurders het niet eens konden worden met Woongroep Marenland over de verhuiskostenvergoeding.