RUN-wonder Hinke Schokker voorlopig geschorst wegens dopinggebruik (update)

Een jaar geleden zorgde Hinke Schokker voor een stunt door zonder training de RUN van Winschoten te winnen. Afgelopen september liep ze een nationaal record bij diezelfde RUN, maar na afloop liep ze bij een dopingcontrole tegen de lamp.
Vanwege haar positieve test heeft de Atletiek Unie Schokker voorlopig geschorst wegens dopinggebruik.
Haar Nederlands record is ook niet meer geldig en haar naam wordt uit de statistieken geschrapt. Schokker mag niet meer in verenigingsverband aan sport doen. Schokker was eveneens actief in de paardensport, maar ook daar mag ze geen wedstrijden meer rijden.

Ontkenning

Schokker zelf ontkent op haar website het gebruik van doping. 'Waar ik eerst dacht het recht te zetten en mijn onschuld te bewijzen, denk ik nu: zoek het uit. Vlieg de boom in. Ik ga mij niet meer verdedigen voor iets wat ik niet gedaan heb.'
Bij de laatste RUN vestigde Schokker een nationaal record.

Kopzorgen

Schokker kreeg het nieuws over haar schorsing te horen via de telefoon.
'Dit ene telefoontje heeft alles op zijn kop gezet', schrijft ze, 'Ik dacht eerst dat het meeviel. Dat het rechtgezet moest worden en dat het dan wel goed zou komen en ik alles achter me kon laten. Inmiddels zijn we twee maanden verder, 15.000 euro lichter en heel veel kopzorgen rijker. En ik denk niet meer dat het goed komt.'

Publicatie tegengehouden

De Atletiek Unie zou de afgelopen maanden gehamerd hebben op het feit dat ze de zaak bekend willen maken.
'Mijn advocaat heeft uren besteed aan het tegenhouden van publicatie. Een groot deel van die 15.000 euro is besteed aan het tegenhouden van de publicatie door de Atletiek Unie. Uiteindelijk voelde ik me zo onder druk gezet, dat ik ervoor koos het zelf naar buiten te brengen', schrijft Schokker op haar site.