De Troebadoers maken zich op voor uitverkocht concert Oosterpoort

Jan Henk de Groot, Alex Vissering en Edwin Jongedijk aan het repeteren
Jan Henk de Groot, Alex Vissering en Edwin Jongedijk aan het repeteren © René Walhout/RTV Noord
Het is een mijlpaal in de carrière van De Troebadoers: het optreden komende zaterdag in De Oosterpoort in Stad. Alex Vissering, Jan Henk de Groot en Edwin Jongedijk staan geregeld als bezoeker in die cultuurtempel. Nu staan ze er als trio op het podium.
'Moet je luisteren, als wij als Groninger bandje door De Oosterpoort worden gevraagd dan is dat natuurlijk hartstikke bijzonder', zegt Vissering, de éminence grise van het gezelschap.
'Ik stond er jaren geleden wel eens met bandjes op festivals als Pop=Prima', vult Jan Henk de Groot hem aan. 'En dan hoopte je dat je zelf ooit op zo'n poster zou komen te staan en nu is dat zover. Dat is te gek en misschien gebeurt het ook wel nooit weer.'

'Zoveel beter dan wij'

De afgelopen dagen repeteert het trio met band in Harkstede. Staan ze normaal gesproken met zijn drieën op de podia, voor het concert in De Oosterpoort komen ze met band.
Daarin onder meer muzikanten die ook op de albums meespelen. 'Die band is echt fantastisch', vertelt Jongedijk. 'Die lui die zijn zoveel beter dan wij zijn. Daarom denk ik ook dat het een onvergetelijke avond wordt. 't Is dat ik zelf moet spelen, anders zou ik gaan kijken.'

De Troebadoers met band. Links bassist Michael Nieuwenweg, rechts de onfortuinlijke Christof Bauwens (Foto: René Walhout/RTVNoord)

Gebroken ribben en sleutelbeen

De band die De Troebadoers komende zaterdag begeleidt bestaat uit Michael Nieuwenweg op bas, Jaap 'zoon van' Vissering op drums, Martijn Deuling op gitaar, toetsenist Jasper Blokzijl en Marcel Gerritsen op pedalsteelgitaar en dobro. Aanvankelijk zou gitarist Christof Bauwens ook van de partij zijn maar hij brak afgelopen weekend bij een val met zijn fiets een sleutelbeen en een paar ribben.

'Glas rode wijn scoren'

De Troebadoers hebben een repertoire waarmee ze al snel een concert van dik twee uur kunnen geven. In de repetitieruimte in Harkstede ontstaat discussie of er tijdens het concert een pauze moet komen.
'Wat mij betreft, gezien mijn leeftijd, mag er voor mij wel een behoorlijke plaspauze komen', zegt Vissering. 'En ik wil ook even tussen door een glas rode wijn scoren.'
Het concert van De Troebadoers in de Kleine Zaal van de Oosterpoort begint zaterdag om 20.30 uur en is inmiddels uitverkocht.