Komt de hyperloop naar Groningen? Vandaag weten we het

Een impressie van de hyperloop
Een impressie van de hyperloop © Hardt Hyperloop
Komt de hyperloop naar Groningen? Om 12.00 uur weten we of Hardt Hyperloop uit Delft besluit of het testcentrum van het nieuwe transportsysteem naar Groningen of naar Zeeland komt.
Als de hyperloop naar Groningen komt, dan is Meerstad de enige mogelijke plek. De hyperloop zou dan ten noordoosten van de wijk moeten komen: in de driehoek tussen het Slochterdiep en het Eemskanaal. Daar waar ooit een zonnepark zou komen.
Woensdag zei wethouder Paul de Rook dat het bedrijventerrein Meerstad-Noord de aangewezen plek is in Groningen om het testcentrum te plaatsen.

Wat is een hyperloop?

Een hyperloop is een transportsysteem waarbij capsules met personen of goederen tot duizend kilometer per uur door vacuüm gezogen buizen worden geschoten. De werking van de hyperloop doet denken aan buizenpost, maar behalve luchtdruk wordt er ook gebruik gemaakt van magnetisme.
In Groningen (of Zeeland) zou een testbaan moeten komen van drie kilometer lengte. De baan wordt opengesteld voor ontwikkelaars uit de hele wereld.
De keuze voor Meerstad-noord is ingegeven omdat het dicht bij de stad Groningen ligt. En dus ook in de nabijheid van verschillende kennisinstellingen op de Zernike Campus.

Duitsland

Ook in Duitsland, vlak over de grens bij Ter Apel, liggen plannen op stapel voor een Europees onderzoeks- en technologiecentrum voor de hyperloop. Het project in Lathen zou de komst van de hyperloop naar Groningen niet in de weg staan, volgens Hardt Hyperloop.