FDF in brief: boeren gaan actievoeren op dik 40 locaties

© ANP
Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) gaat woensdag bij dik veertig distributiecentra actievoeren. Dat blijkt uit een brief die in handen is van de NOS.
Het FDF had die brief gestuurd aan alle gemeenten waar distributiecentra zijn gevestigd. Dat was verplicht, omdat demonstraties vooraf moeten worden aangemeld. Op die lijst staan overigens geen Groningse plaatsen. In onze provincie bevinden zich namelijk geen distributiecentra.

Geen last?

Dar wil echter niet zeggen dat Groningen niet getroffen gaat worden door de protesten. Bij distributiecentra die Groningse supermarkten bevoorraden, zoals in Beilen (Jumbo), Zwolle (Albert Heijn), Heerenveen (Lidl) en Gieten (Coop) wordt woensdag wel degelijk actie gevoerd.
FDF schrijft dat ze op iedere locatie zo'n 200 tot 1500 protesterende boeren verwachten. Als reden van het protest zeggen de boeren dat ze strijden 'voor eerlijke handelsvoorwaarden voor de Nederlandse boeren'.

Hinderen

'Tijdens de actie zullen wij ons als bestuur zo veel mogelijk inzetten om de locatie zo min mogelijk te hinderen', aldus het FDF in de brief.
Maandag diende het kort geding dat de brancheorganisatie van de supermarkten had aangespannen tegen het FDF, om eventuele blokkades te voorkomen. De advocaat van het FDF betoogde dat er niet 'geblokkeerd' zal worden.
De uitspraak van het kort geding is dinsdag om 11:00 uur.

Lijst

Bekijk hier de lijst van supermarkten waar woensdag actie wordt gevoerd. En dit zijn de distributiecentra van waaruit de meeste supermarkten in het Noorden bevoorraad worden: 
Albert Heijn: Zwolle
Jumbo: Beilen en Raalte
Plus: Haaksbergen
Aldi: Drachten
Lidl: Heerenveen
Coop: Gieten
Poiesz: Sneek