Blazer met 'flinke steekvlam' bij ESD in Farmsum (update)

Bij chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum is dinsdagmorgen rond half negen een blazer geweest. Het gaat om een blazer in categorie 5. Dit is de zwaarste categorie, waarbij de stofwolk van de blazer vele honderden meters omhoog komt.
Volgens directeur Richard Middel is het bedrijf aan het kijken wat de impact is op de omgeving. 'Er staat een zuidenwind waardoor de wolk naar het noorden wordt geblazen, dus wij verwachten dat de dorpskernen in de buurt hier geen last van hebben', zegt Middel.
Bekijk hieronder beelden van de blazer van dinsdagmorgen (de beelden zijn gemaakt door de dashcam van Peter Buitenkamp):

Flinke steekvlam

Meerdere mensen meldden de blazer dinsdagmorgen bij RTV Noord. Een van de getuigen zegt dat er een flinke steekvlam is geweest en dat auto's in de omgeving van ESD onder de troep zitten.
Foto: Carolien Stuve

Foto: Hut

Uitstoot

Tijdens blazers worden SiC-vezels uitgestoten die mogelijk kankerverwekkend zijn. ESD heeft geen vergunning voor deze uitstoot. De provincie heeft dwangsommen tot maximaal 750.000 euro opgelegd als ESD doorgaat met de uitstoot van de vezels.
Bij ESD werken zo'n honderd mensen.

Hoe ontstaan blazers?

De blazers ontstaan bij de productie van siliciumcarbide, dat onder meer wordt toegepast in schuurpapier. De ovens waarin siliciumcarbide wordt gemaakt, zijn afgedekt met een plastic folie. In sommige gevallen wordt de druk daaronder te hoog. Als het plastic knapt, ontstaat er een grote zwarte stofwolk.
Dit artikel is uitgebreid met een video van de blazer.