Video: de explosie bij ESD in Farmsum

De explosie bij ESD-SIC in Farmsum dinsdagochtend
De explosie bij ESD-SIC in Farmsum dinsdagochtend © Peter Buitenkamp
Een stofexplosie met gitzwarte rook die tientallen meters de lucht in schiet. Dat is wat er vanochtend gebeurde bij chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum. Zo ziet zo'n 'Categorie 5-blazer' eruit.
Peter Buitenkamp filmde de explosie van even voor half negen met de dashcam in zijn auto. 'Wauw', reageert hij na het zien ervan.
De originele opname:
Nadrukkelijker in beeld:

'Geen overlast'

Volgens directeur Richard Middel van ESD-SIC zijn er geen gewonden gevallen bij de ontploffing.
De directeur stelt dat bewoners in omliggende dorpskernen 'geen last hebben' van de explosie, omdat 'er een zuidenwind staat waardoor de wolk naar het noorden wordt geblazen'.
Dat onderschrijven medewerkers van verschillende bedrijven in de buurt.

Hoe ontstaan blazers?

Hoe ontstaan blazers?

De blazers ontstaan bij de productie van siliciumcarbide, dat onder meer wordt toegepast in schuurpapier. De ovens waarin siliciumcarbide wordt gemaakt, zijn afgedekt met een plastic folie. In sommige gevallen wordt de druk daaronder te hoog. Als het plastic knapt, ontstaat er een grote zwarte stofwolk.
Tijdens blazers worden SiC-vezels uitgestoten die mogelijk kankerverwekkend zijn. ESD heeft geen vergunning voor deze uitstoot. De provincie heeft dwangsommen tot maximaal 750.000 euro opgelegd als ESD doorgaat met de uitstoot van de vezels.