NAM draait alsnog op voor meerkosten van 6000 oude schadegevallen

Een huis met schade
Een huis met schade © FPS/Jos Schuurman/Bewerking RTV Noord
Groningers die niet genoeg hebben aan de vergoeding van de NAM voor aardbevingsschade aan hun huis, krijgen een aanvullend bedrag om de kosten te dekken.
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en commissaris van de Koning René Paas hebben daarover afspraken gemaakt met de NAM.
Woningeigenaren die kunnen aantonen dat het aanbod van de NAM in 2018 onvoldoende was, kunnen zich vanaf 6 januari 2020 melden bij de provincie Groningen. Als blijkt dat ze inderdaad niet genoeg zijn gecompenseerd, moet de NAM het verschil betalen. 
Als het gasbedrijf het verzoek afwijst of gedeeltelijk toekent, gaat een 'onafhankelijke externe kostendeskundige' de zaak beoordelen. 

Onderzoek

Onlangs bleek uit onderzoek dat veel Groningers met 'oude schades' niet genoeg hebben aan de vergoeding van de NAM. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Tweede Kamer.
Het gaat om de 6000 gedupeerden die voor 31 maart 2017 schade hebben gemeld bij de NAM of het Centrum Veilig Wonen (CVW). Zij vallen grotendeels onder de oude afspraken die zijn gemaakt voor de afhandeling van aardbevingsschade. 

1 maart 2020

Wie het bod van het gasbedrijf niet heeft geaccepteerd en heeft voorgelegd aan de Arbiter Bodembeweging, de rechter of de schade op een andere manier heeft hersteld dan de NAM heeft voorgesteld, kan geen gebruik maken van deze maatregel.
Groningers die voor deze regeling in aanmerking komen, moeten zich voor 1 maart 2020 melden. Dan sluit de regeling.