Hoornsemeer een stuk groter na hap uit de dijk

Een bouwkraan kwam er aan te pas om de doorbraak te forceren
Een bouwkraan kwam er aan te pas om de doorbraak te forceren © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Het is zover: de dijk bij het Hoornsemeer ten zuiden van Stad is doorgebroken. Met een bouwkraan werd dinsdagmiddag een flinke hap uit de dijk genomen.
Daarna stroomde het water van het meer naar de nieuw gegraven oever van het Best Western Plus Hotel Plaza.

Droom die uitkomt

De dijkdoorbraak was dus een bewuste actie en gebeurde in het bijzijn van gedeputeerde Mirjam Wulfse en Albert-Jan Postma, de eigenaar van het hotel dat nu dus opeens pal aan het water ligt. 'Dit heb ik altijd gewild. Dit is gewoon een jongensdroom die uitkomt', zei Postma zaterdag al.
Het Best Western Plus Hotel Plaza aan het Hoornsemeer. (Foto: Laurens Sembiring/RTV Noord)
Met het doorbreken van de dijk wordt het Hoornsemeer 20.000 vierkante meter groter. Bovendien kan er worden begonnen met het bouwen van een veertig meter lange aanlegsteiger, de ontwikkeling van een nieuw terras en het aanleggen van een tuin. Die tuin moet ecologische oevers, speciale grassen, kruiden en beschermzones voor dieren krijgen.

Twee miljoen

In 2002 koopt Postma het voormalig KPN-gebouw en in 2008 presenteert hij zijn eerste plan voor de uitbreiding van het wateroppervlak. Een groep omwonenden maakt bezwaar, maar uiteindelijk oordeelt de Raad van State eind 2016 dat het belang van de ontwikkeling van het gebied zwaarder weegt.
De totale kosten liggen rond de twee miljoen euro, waarvan hoteleigenaar Postma de helft voor z'n rekening nam.