Van Dekken 'enorm geschrokken' van zware blazer bij ESD

De blazer van dinsdagmorgen bij ESD in Farmsum
De blazer van dinsdagmorgen bij ESD in Farmsum © Marc Zijlstra/112groningen
Gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA) is geschrokken van de grote stofexplosie bij chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum. 'Het zag er griezelig uit', zegt hij in een reactie.
Bij het bedrijf was dinsdagochtend een blazer van de zwaarste categorie. Dat ging gepaard met een flinke steekvlam, die gefilmd is met een dashcam.

Niet veilig

Van Dekken maakt zich naar aanleiding van de blazer zorgen om de werknemers en omwonenden van het bedrijf: 'Ik vind dat we er alles aan moeten doen zodat het veilig is en blijft. Dat zag er vandaag niet zo uit.'
Komende donderdag is er een kort geding tussen de provincie en ESD. Dat gaat voornamelijk om de dwangsom die de provincie wil opleggen aan het bedrijf. De boete kan oplopen tot maximaal 750.000 euro.

Vezels

ESD stoot tijdens dit soort blazers en het productieproces zogenoemde sic-vezels uit. Die kunnen volgens de GGD en de Gezondheidsraad kankerverwekkend zijn. Het Farmsumer chemiebedrijf heeft geen vergunning gekregen hiervoor. Daarom kan de provincie overgaan tot het opleggen van dwangsommen.
'Wij willen van de rechter weten of het bedrijf veilig en fatsoenlijk produceert. Er moet een normale en goede vergunning voor zijn, en die is er nog niet', zegt Van Dekken.

Honderd werknemers

De uitspraak van het kort geding wordt begin januari verwacht. ESD heeft eerder al aangegeven dat het mogelijk de deuren moet sluiten, als het boetes tot 750.000 euro moet betalen. Bij het bedrijf werken zo'n honderd werknemers.
De provincie en het bedrijf zijn ondertussen nog wel in gesprek over de aanvraag van de vergunning voor de uitstoot van de vezels. Volgens de provincie heeft ESD te weinig informatie gegeven hoe de uitstoot moet worden beperkt. Het bedrijf wil deze informatie alsnog aanleveren.