Gemengde reacties op compensatieregeling oude schadegevallen: 'De bal ligt weer bij de gedupeerden'

Gedupeerden met oude schade kunnen zich vanaf begin 2020 melden bij de provincie Groningen
Gedupeerden met oude schade kunnen zich vanaf begin 2020 melden bij de provincie Groningen © Jos Schuurman/FPS
Groninger Bodem Beweging en het Gasberaad zijn blij dat er iets wordt gedaan om gedupeerden met oude schades tegemoet te komen. 'Goede zaak', vindt GBB-voorzitter Jelle van der Knoop. Toch zijn er ook zorgen.
Onlangs bleek uit onderzoek van de Tweede Kamer dat veel Groningers niet genoeg hebben aan de vergoeding van de NAM om de schades aan hun woning te repareren. Het gaat om de zogenoemde 6000 oude schadegevallen. 

Actie

Met het onderzoek dwingt de Tweede Kamer af dat commissaris van de Koning René Paas en minister Eric Wiebes van Economische Zaken alsnog in actie komen. Terwijl, ze dat eerst niet van plan waren.   
Woensdag maakten Paas en Wiebes bekend dat de NAM alsnog opdraait voor de meerkosten voor de afhandeling van 6000 oude schadegevallen. Gedupeerden kunnen zich vanaf begin 2020 melden bij de provincie Groningen.

Frustrerend

'Op zich terecht dat er iets met de uitkomsten van het onderzoek wordt gedaan', zegt Susan Top van Gasberaad. 'Helaas is het de zoveelste 'achterafregeling'. Het is beter om de zaken aan de voorkant goed te regelen in plaats van aan de achterkant de boel telkens te repareren.'
Gevoelig punt is wel woningeigenaren zelf met een offerte van een bouwbedrijf moeten aantonen dat ze onvoldoende geld hebben gekregen. 'De bal ligt weer bij de gedupeerden, dat is heel frustrerend', zegt Top. 

Vertrouwen

Verder is er kritiek dat de NAM in staat is om verzoeken van gedupeerden af te wijzen of gedeeltelijk toe te kennen. Als dit gebeurt, komt er wel een onafhankelijke deskundige aan te pas. Maar dat zorgt niet voor voldoende vertrouwen.
Van der Knoop verwacht dat het problemen oplevert als 'uitgerekend de NAM de facturen gaat beoordelen'. Volgens hem moet dit meteen door een onafhankelijke expert worden gedaan. 'Nu gaat het bij velen weer lang duren en komen er discussies over welke kosten als noodzakelijk of extra worden beschouwd', zegt hij. 

Slikken

Deze manier van werken fronst ook de wenkbrauwen van Tweede Kamerleden Sandra Beckerman van de SP en Tom van der Lee van GroenLinks. 'Weer krijgt de NAM zeggenschap. Heeft de NAM nog niet genoeg bewezen dat ze dit niet kunnen?', zegt Beckerman.
Van der Lee vindt het 'echt winst dat er extra compensatie komt'. Maar 'het blijft slikken dat de NAM hier nog een rol speelt.'
Als er toch problemen ontstaan, moet volgens Van der Lee het toekomstige Instituut Mijnbouwschade Groningen zich ermee bezighouden. Deze organisatie neemt volgend jaar de taken over van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).