UMCG: Glucoseremmers zeer effectief bij diabetes type-2

© Jos Schuurman/FPS
Als diabetes type 2-patiënten bepaalde glucoseremmers krijgen voorgeschreven, gaan hun nieren veel minder snel achteruit. Dat blijkt uit een studie van het UMCG. Deze medicatie is direct toepasbaar.
Bij patiënten die tijdens de studie deze SGLT2-remmers gebruikten, was de achteruitgang van hun nierfunctie slechts de helft in vergelijking met andere medicatie.
Ook bleek dat nog maar de helft van het aantal patiënten nierdialyse nodig had, vergeleken met patiënten die andere glucose verlagende medicatie gebruikten. Dit zorgt voor een sterke verhoging van de kwaliteit van leven van deze patiënten.

Internationale studie

Deze uitkomsten blijken uit een grote internationale studie onder leiding van hoogleraar klinische farmacologie Hiddo Lambers Heerspink van het UMCG. Hij onderzocht de gegevens van ruim 65.000 patiënten die medicatie kregen voorgeschreven vanwege hun diabetes type 2.

Direct toepasbaar

Volgens Lambers Heerspink zijn de resultaten direct toepasbaar in de praktijk. 'Deze medicatie is geregistreerd en het is nu aan de artsen om deze voor te schrijven voor hun patiënten. De internationale richtlijnen worden daarom op dit moment ook aangepast en daarin wordt het gebruik van deze medicatie aangeraden. Ook de Amerikaanse en Europese nierverenigingen raden deze middelen aan.'
In Nederland hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen diabetes en maandelijks komen daar 1200 nieuwe patiënten bij. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van de ziekte. De kans op de ziekte wordt onder meer vergroot door ouderdom en een slechte levensstijl.