Roeken omgeving Ter Apel naar Moekesgat, maar 'daar is het al vol'

De gemeente Westerwolde wil alle roeken in de omgeving van Ter Apel concentreren bij camping Moekesgat. Campingeigenaar Ronald Hut is daar niet blij mee.
'Het is gewoon vol! Er kunnen hier niet meer roeken bij', zegt de campingeigenaar als hij kijkt naar het 'roekeneiland'. Bomen op dat eiland zitten vol met tientallen nesten. 'We hebben zo veel bos in Ter Apel en andere plekken waar die roeken naar toe kunnen. Waarom dan op een camping?'
Vooral in de zomermaanden ervaart de camping overlast van de zwarte vogels. 'Sommige campinggasten gaan weg. Ze zeggen dat het een hartstikke leuke camping is, maar de camping wordt verstoord door roeken', vertelt Hut. 
Wij willen ook alle roeken weg krijgen uit Ter Apel
Bart Huizing (PvdA) - Wethouder

Beschermd

Volgens de gemeente Westerwolde kan het niet anders. 'Wij willen ook alle roeken weg krijgen uit Ter Apel', vertelt wethouder Bart Huizing (PvdA). 'Daar is ook onderzoek naar gedaan, maar het is onmogelijk om de roeken daar allemaal weg te krijgen', vertelt hij. 
De roek is een beschermde vogel. Er zijn daarom strenge regels voor het verplaatsen of verjagen van de beesten. 'Je mag maximaal tien procent van de kolonie per jaar weghalen', legt Huizing uit.
Er wordt daarom op dit moment gekozen om nesten in de omgeving van Ter Apel en Ter Apelkanaal weg te halen. De gemeente hoopt daarmee dat de roeken zich gaan concentreren bij Moekesgat. 'Op die manier houd je de roeken geconcentreerd op één plek', aldus Huizing. 

Andere oplossing?

De campingeigenaar blijft het geen goed idee vinden dat alle roeken richting zijn camping komen. 'De roeken zijn niet een succes voor de camping. De vogels moeten een plek krijgen waar niemand ze stoort', legt hij uit.  'Bijvoorbeeld het Kloosterbos in Ter Apel.'

Probleem aankaarten

De wethouder wil in de toekomst het 'roekenprobleem' landelijk aankaarten. 'Dat willen we met de Vereniging van Groninger Gemeenten (VGG) doen, maar ook met de provincie', verheldert Huizing.