Tweede Kamer kan miljoenenvoorschot voor oliebedrijven niet terugdraaien

De Tweede Kamer kan niet voorkomen dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een voorschot betaalt aan Shell en Exxon. Dat is het oordeel van de parlementair advocaat die de kwestie heeft onderzocht.
Het gaat om 90 miljoen euro die de oliebedrijven van Wiebes krijgen als compensatie voor het versneld dichtdraaien van de gaskraan. De minister heeft de Kamer hierover niet van tevoren geïnformeerd. Kamerleden zijn het daar niet mee eens en willen de afspraak terugdraaien.

Ongemakkelijk, maar nodig

'Ik ben tegen deze deal', zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. 'Shell en Exxon hebben al meer dan genoeg aan Groningen verdiend.'
Minister Wiebes voelt zich ook ongemakkelijk bij de vergoeding aan de oliebedrijven. Maar volgens hem is het nodig om de gaskraan eerder dicht te draaien.

Toestemming

Nijboer heeft de huisadvocaat van het parlement ingeschakeld om te kijken of het voorschot nog van tafel kan. Die oordeelt nu dat de handtekening van Wiebes bindend is en dat hij hiervoor geen toestemming nodig heeft van de Tweede Kamer.
Het voorschot van 90 miljoen euro kan nog verder oplopen. Wiebes onderhandelt met de oliebedrijven over het definitieve bedrag. De verwachting is dat in de loop van 2020 een akkoord wordt bereikt over de totale vergoeding.

Meerderheid

Nijboer wil afdwingen dat de minister dan wel toestemming nodig heeft van de Tweede Kamer als hij definitief de portemonnee trekt. Het voorstel van de Groninger wordt gesteund door een Kamermeerderheid. 
'Wat mij betreft vragen we het voorschot dan ook terug', zegt Nijboer. Of hij daarvoor voldoende steun krijgt, is nog afwachten.