Schaderegeling TCMG loopt af op oudjaarsdag

Een inwoner van Westerwijtwerd inspecteert de schade na een aardbeving
Een inwoner van Westerwijtwerd inspecteert de schade na een aardbeving © Sven Jach/RTV Noord
Huiseigenaren met aardbevingsschade die in aanmerking komen voor de 'stuwmeerregeling' hebben nog tot oudjaarsdag om een keuze te maken. Zo'n tweeduizend Groningers hebben dat nog niet gedaan.
De maatregel houdt in dat mensen die voor 13 juni schade hebben gemeld, eenmalig een bedrag van 5000 euro krijgen. Hiermee kunnen ze de schade zelf laten repareren.
Daarnaast is er een variant dat je een variabel bedrag tot 11.000 euro kan krijgen. Dan moet je schade hebben gemeld voor 1 januari 2019 en een offerte van een aannemer laten zien.

Stapel wegwerken

Deze speciale maatregel is na de aardbeving van Westerwijtwerd geïntroduceerd door minister Wiebes om zo de berg van 16755 schademeldingen weg te werken. Doordat de stapel zo opliep, moesten gedupeerden lang wachten tot hun schade is vergoed.
De meeste mensen hebben gekozen voor het vaste bedrag van 5000 euro. Een kleine groep van circa vierhonderd gedupeerden heeft gekozen voor de aannemersvariant.
In totaal heeft het loket door de regeling zo'n 11000 meldingen afgehandeld. Desondanks is het aantal meldingen toegenomen en staat de teller nu op 18000. TCMG zegt dat de wachttijd nu wel minder lang is.

Paar weken

De groep mensen die nog geen keuze heeft gemaakt, heeft nog een paar weken tot de regeling afloopt. Daarna wordt hun schademelding afgehandeld volgens de normale procedure.
Het schadeloket streeft ernaar dan voor de zomer van 2020 iemand te sturen die de schade opneemt.