Rijk en gemeenten hoesten 30 miljoen op voor aardbevingsbestendige scholen

De bevingsbestendige school Marciaborg in Rasquert
De bevingsbestendige school Marciaborg in Rasquert © Theo Sikkema/RTV Noord
Het Rijk en zes aardbevingsgemeenten betalen samen 30 miljoen euro om het tekort voor het aardbevingsbestendig maken van scholen op te vullen. Het gat is ontstaan door onder meer de stijgende bouwkosten.
Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat het Rijk eenmalig 20 miljoen euro betaalt. De gemeenten Loppersum, Delfzijl, Appingedam, Het Hogeland, Midden-Groningen en Groningen betalen de rest.

Voor de kosten opdraaien

Bij eerdere onderhandelingen werd ook nog met de NAM gesproken. De vertegenwoordigers van de gemeenten vonden dat het gasbedrijf voor de kosten moest opdraaien.
De NAM liet destijds weten dat ze aan het verkeerde adres zijn, omdat de stijgende kosten niks met veiligheid te maken hebben. Bovendien is afgesproken dat bij nieuwbouw de risico's voor kostenoverschrijding bij de gemeenten liggen. 

Vertraging voorkomen

In totaal moeten 101 schoolgebouwen aardbevingsbestendig worden gemaakt. Volgens minister Knops is vertraging voorkomen doordat het miljoenentekort is opgelost. In 2021 moeten alle scholen veilig zijn voor aardbevingen.