'Het had anders kunnen aflopen als we er niet snel bij waren geweest'

De gehavende netten van de Wieringen 71
De gehavende netten van de Wieringen 71 © Jan Hendrik Rademaker
Vissers in Zoutkamp zeggen dat ze regelmatig blijven haken aan resten van containers van de ramp met de MSC Zoe. Deze week overkwam het garnalenvisser Jan Hendrik Rademaker uit Uithuizen, die meevoer op de Wieringen 71.
'We visten van dinsdag op woensdag boven Borkum, op een gegeven moment ben ik naar mijn kooi gegaan. Twintig minuten later werd ik weer wakker, toen ik bijna mijn kooi uitrolde', vertelt Rademaker.

Gescheurde netten

'De schipper had de kracht van de motoren gehaald en we haalden de netten naar boven. Die waren helemaal gescheurd. Toen was voor ons het jaar eigenlijk al voorbij.'
Door snel handelen van de schipper, werd erger voorkomen. 'We hebben wel even slagzij gemaakt, het had anders kunnen aflopen als we er niet snel bij waren geweest. Dan hadden we kunnen omslaan.'

Niet voor het eerst

'Er zijn deze week meer schepen geweest die op dezelfde locatie vastgezeten hebben. Het gevaar van die containers is dat ze op de bodem terechtgekomen zijn, stuk zijn geslagen en door storm weer gaan drijven. Het ligt overal.' Overigens is niet zeker of het daadwerkelijk om containers van de MSC Zoe gaat.

Schade

De schade bedraagt ongeveer 4000 of 5000 euro, ook omdat de boot de afgelopen twee nachten niet kon vissen. De netten zijn inmiddels vervangen, maar de boot mag pas op 6 januari weer uitvaren. Dat heeft te maken met de vangstbeperking waaraan garnalenvissers gebonden zijn.