Groningen krijgt testcentrum hyperloop (update)

De hyperloop komt naar de provincie Groningen. Onze provincie kreeg de voorkeur boven Zeeland, voor de bouw van een Europees testcentrum voor het nieuwe transportsysteem van Hardt Hyperloop uit Delft.
Dat de organisatie zojuist bekendgemaakt. Komend najaar start de bouw, in 2022 moet het testcircuit klaar zijn. Daarnaast komt er een centrum waar gewerkt wordt aan 'Europese standaardisatie, veiligheidsnormen en de reisbeleving van passagiers', meldt Hardt Hyperloop.

Miljoeneninvestering

Initiatiefnemer Hardt Hyperloop uit Delft investeert 25 miljoen euro, de provincie Groningen draagt 3 miljoen euro bij. Het bedrijf presenteert de hyperloop als een duurzaam alternatief voor vliegen.

'Internationaal op de kaart'

Gedeputeerde Mirjam Wulfse van de provincie is 'blij en trots'. 'We stonden echt te springen. Ik voel de hyperloop door mijn aderen stromen. Er zweeft niets boven Groningen.'
'Het sluit naadloos aan bij onze ambities in innovatie en duurzaamheid. Het zal Groningen internationaal op de kaart zetten als proeftuin voor slim en groen vervoer. Daarbij zorgt het ook voor meer werkgelegenheid in onze regio.'
Verwacht wordt dat het zorgt voor minimaal 110 nieuwe banen en maximaal 1300. Wulfse gaat ervan uit dat de komst van de hyperloop 'een vliegwiel kan zijn voor andere bedrijven op het gebied van groene mobiliteit'.
Zo ging de bekendmaking:

Waar komt het?

Bedrijventerrein Meerstad-Noord is de aangewezen plek voor het drie kilometer lange testcircuit.
Volgens de gemeente Groningen moet voordat met de aanleg begonnen kan worden nog wel het bestemmingsplan van het gebied aangepast worden. Daartegen kan nog bezwaar gemaakt worden en beroep aangetekend. Op 8 januari is er een informatiebijeenkomst.
Op deze plek moet het testcentrum verrijzen (RTV Noord)

Wat is een hyperloop?

Een hyperloop is een transportsysteem waarbij capsules met personen of goederen tot duizend kilometer per uur door vacuüm gezogen buizen worden geschoten. Een rit Amsterdam-Parijs zou dan een half uur duren. De werking van de hyperloop doet denken aan buizenpost, maar behalve luchtdruk wordt er ook gebruik gemaakt van magnetisme. De baan wordt opengesteld voor ontwikkelaars uit de hele wereld.
Zo zou reizen met een hyperloop eruit zien in de toekomst (Foto: Plompmozes)

Dit bericht is aangevuld met meer quotes van gedeputeerde Wulfse en informatie over het bestemmingsplan.