Verkeerde muisklik brugwachter oorzaak aanvaring Paddepoelsterbrug

De Paddepoelsterbrug kort na de aanvaring van vorig jaar
De Paddepoelsterbrug kort na de aanvaring van vorig jaar © De Vries Media
Een 60-jarige brugwachter uit Groningen is voor het per abuis dichtgooien van de Paddepoelsterbrug veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur.
Door de fout botste het vrachtschip Andamento vorig jaar september vol tegen de gesloten brug over het Van Starkenborghkanaal. Het schip liep forse schade op en ook de brug zelf werd vernield. Die schade is tot op de dag van vandaag niet hersteld.

Verkeerde muis

De brugwachter bediende op de noodlottige dag twee bruggen tegelijkertijd. De Paddepoelsterbrug zette hij open voor het vrachtschip. Hij dacht dat hij daarmee klaar was en richtte zijn aandacht op de Gerrit Krolbrug, die dicht moest. Dit gebeurde met een klik met de computermuis. Maar dan wel met de verkeerde muis: de man had de muis van de Paddepoelsterbrug te pakken. 
Als ervaren brugwachter mag worden verwacht dat u dergelijke fouten niet maakt
Rechter

Aanvaring

Op dat moment hoorde hij gegil. Het vrachtschip probeerde op volle kracht weg te komen van de sluitende Paddepoelsterbrug. Het 84 meter lange schip was echter te log, waardoor een aanvaring met de brug niet te vermijden bleek.
Voor de onoplettendheid van de brugwachter eiste de officier van justitie een boete van 500 euro. De rechter vond een voorwaardelijke straf ook op zijn plaats.
'U deed dit niet met opzet, maar juridisch gezien bent u onoplettend geweest. U bent een ervaren brugwachter, u bent hiervoor opgeleid. Van u mag worden verwacht dat u dergelijke fouten niet maakt. U heeft hiermee de veiligheid van anderen in gevaar gebracht', zei de rechter.

Dossier gelekt

Daarnaast hield de rechter er rekening mee dat het strafdossier is gelekt aan de media. De privégegevens van de brugwachter kwamen hierdoor op straat te liggen. De man is nooit eerder veroordeeld en heeft in zijn 23-jarige loopbaan niet eerder dergelijke fouten gemaakt.
De brugwachter gaat niet in hoger beroep, liet hij de rechter weten. Het bedienen van twee bruggen tegelijkertijd, het ritsend bedienen, is na dit ongeluk afgeschaft.