Ede Staal komt binnen op nummer 476 in Top 2000

Ede Staal
Ede Staal © Archief RTV Noord
Ede Staal is met 't Het nog nooit zo donker west' op nummer 476 binnengekomen in de Top 2000 van NPO Radio 2. Het nummer wordt gedraaid op maandag 30 december tegen de klok van zes uur 's morgens.
Columnist Erik Hulsegge van RTV Noord heeft dit jaar opgeroepen om op Ede te stemmen. In 2007 werd dit ook al eens gedaan, maar daar stak de zenderbaas van Radio 2 toen een stokje voor. Die vond dat stemacties niet bij de lijst hoorden.

Uiting van maatschappelijke ontwikkelingen

De huidige zenderbaas vindt dat ook liedjes die een uiting zijn van maatschappelijke ontwikkelingen in de lijst thuishoren. Zo haalde ook het nummer 'De boer dat is de keerl' van de band Normaal de lijst. Protesterende boeren riepen op hierop te stemmen. 't Het nog nooit zo donker west' zou een protest zijn tegen de gaswinning.

Nog even wennen

De rest van het land moet overigens nog even wennen aan de Groningse binnenkomer. Radio 2-presentator Stefan Stasse noemde de plaat: 'Het is nog nooit zo donker geweest'. Op de website van de Top 2000 stond tot voor kort dat Staal om onduidelijke redenen nooit meer optreedt. Ede Staal overleed in 1986.

Alle 50 Goud

'T het nog nooit zo donker west' is in Groningen uiteraard alom bekend. Het nummer stond tot nu toe alle keren op nummer 1 van Alle 50 Goud. De 22ste editie van de RTV Noord-hitlijst met de mooiste streek- en Nederlandstalige nummers wordt dit jaar weer op 31 december uitgezonden.