Sloop of niet? Snel duidelijkheid over 'overbodig' kerkje Bellingwolde

Blijft het Rehoboth-kerkje in Bellingwolde onderdeel van het dorpsgezicht of niet? Na de feestdagen moet daar na maanden gesteggel duidelijkheid over komen.

De kerkgemeenschap van Bellingwolde wil kerkje Rehoboth slopen omdat het gebouw niet meer wordt gebruikt. Ondertussen lopen kosten voor de Protestantse Gemeente Bellingwolde door.

Maar de gemeente Westerwolde wil het kerkje beschermen en geeft geen toestemming voor de sloop. Het kerkje is namelijk onderdeel van een beschermd dorpsgezicht. Een officiële sloopvergunning hebben ze daarom in oktober al afgewezen.

Maar de kerkgemeenschap liet het er niet bij zitten en tekende bezwaar aan. 'De sloopvergunning is wat ons betreft onterecht afgewezen', zegt kerkrentmeester Hensen Trenning.

Restauratie onbetaalbaar

Het kerkje is in zo'n slechte staat dat het voor eigenaren niet te doen is om het te herstellen voor gebruik. 'Het is onbetaalbaar om hem te restaureren', vertelt voorzitter van de kerkrentmeesters, Giel van Beveren. 'Als we alles op een rijtje zetten zijn we tussen de 100.000 en 150.000 euro kwijt.'

Daar komt nog bij dat de gemeenschap al een andere kerk gebruikt voor de diensten. Op nog geen 1,5 kilometer staat de Magnuskerk. 'Wij hebben een voormalig aula overgenomen en die hebben we omgebouwd tot een vergadercentrum', vertelt Van Beveren.'

Definitief duidelijkheid?

In januari wordt de zaak behandeld door 'een onafhankelijke bezwaarschriftencommissie', vertelt wethouder Bart Huizing van de gemeente Westerwolde. Mocht de gemeente in het gelijk worden gesteld, dan lijkt het getouwtrek voorlopig voorbij.

Meer over dit onderwerp:
BELLINGWOLDE
Deel dit artikel:

Recent nieuws