Advocaten familie gedode treinkapers De Punt mogen geluidsbanden terugluisteren (update)

Beeld van de treinkaping bij De Punt
Beeld van de treinkaping bij De Punt © Wikipedia/Nationaal Archief
Advocaten van nabestaanden van de omgekomen treinkapers bij De Punt in 1977 mogen geluidsbanden van de bevrijdingsactie beluisteren. Daarbij mag geen vertegenwoordiger van de Staat aanwezig zijn.
Dat heeft het gerechtshof Den Haag dinsdag bepaald. Op 11 juni 1977 maakten mariniers en de luchtmacht met geweld een einde aan de treinkaping die toen al drie weken duurde, op het traject van station Groningen naar Zwolle. Bij die bevrijdingsactie, op last van de Staat, kwamen twee gegijzelde passagiers en zes kapers om het leven. Nabestaanden van twee van de gijzelnemers houden de Staat aansprakelijk voor hun dood.
Volgens de familie van Max Papilaja en Hansina Uktolseja werden de twee van dichtbij geëxecuteerd. Hun advocaat Liesbeth Zegveld zegt dat de mariniers in het geheim opdracht hadden gekregen om alle kapers te doden. De Staat heeft altijd ontkend dat er sprake was van executies en onrechtmatig toegepast geweld.

Geheimhoudingsplicht

De advocaten eisten daarom dat ze de opnamen mogen beluisteren op een neutrale plaats en in aanwezigheid van een aantal deskundigen. Dat verzoek is nu ingewilligd op voorwaarde dat advocaten en deskundigen zich houden aan een geheimhoudingsplicht.
Het gaat om een zogenoemde tussenbeslissing van het gerechtshof Den Haag. De procedure wordt in maart 2020 voortgezet.
Update: in een eerdere versie van dit bericht stond dat ook de nabestaanden van de omgekomen treinkapers ook de geluidsbestanden zouden mogen beluisteren. Dat is niet het geval. Alleen de advocaten en deskundigen krijgen daar toestemming voor.