Moeten de andere Kustwegflats ook worden versterkt?

© Cor Krijger/ Groningen in Beeld
De Oldiekflat en Naterijflat in Delfzijl krijgen na de jaarwisseling een inspectie van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Die gaat onderzoeken of versterkingsmaatregelen nodig zijn.
Beide flats staan aan de Kustweg en zijn vrijwel identiek aan de Dijkzichtflat, die vorig jaar al versterkt is.

Onderdelen versterkt

De drie flats zijn volgens de NCG bestand tegen aardbevingen. Wel moesten verschillende delen van de Dijkzichtflat versterkt worden, onder andere binnenwanden van appartementen, wanden van de lift op de bovenste verdiepingen en de liftschacht.
Bewoners van de Oldiekflat en Naterijflat wilden dat hun flats ook op deze manier zouden worden versterkt. Dat ging in eerste instantie niet door, omdat de Dijkzichtflat onder een pilot viel voor versterking van hoogbouw.

Onverdedigbaar

Burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl maakte zich hard voor de versterking van de andere twee flats. Hij vond het onverdedigbaar dat de ene flat wel, maar de andere twee flats niet versterkt hoefden te worden. 
De bewoners zijn onlangs geïnformeerd over de nadere inspectie. Een woordvoerder van de NCG laat weten dat het onderzoek nodig is om te kijken of dezelfde maatregelen genomen kunnen worden als bij de Dijkzichtflat.

Versneld toepassen

'Als dat van toepassing is, weten we precies wat er moet gebeuren. Dan kunnen we de maatregelen versneld toepassen', zegt de woordvoerder. Wanneer de versterking dan wordt uitgevoerd, is niet bekend.
Eerder leek er nog sprake van te zijn dat de inspectie dinsdag zou plaatsvinden, nog voor de Kerstdagen. Vanwege capaciteitsgebrek bij het betreffende onderzoeksbureau wordt dat na de jaarwisseling, laat de NCG weten.

Onderzoek bevingsbestendigheid

De flats zijn eigendom van woningcorporatie Acantus. Bewoners eisten begin vorig jaar al met een handtekeningenactie duidelijkheid over de aardbevingsbestendigheid van de twaalf verdiepingen tellende gebouwen. Uit onderzoek kwam toen naar voren dat de flats bestand zijn tegen aardbevingen van tenminste 5.0.