Gemiddeld één blazer per week bij ESD-SIC

© Janny Hofman/archief
Bij chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum waren dit jaar tot nu toe 51 blazers, blijkt uit cijfers van de provincie Groningen. Dat zijn er meer dan in de afgelopen jaren.
Het bedrijf kampt doorgaans met dertig tot vijftig stofexplosies per jaar.

Druk te hoog

De blazers ontstaan tijdens het productieproces van siliciumcarbide, een harde steensoort dat onder andere in schuurpapier en dieselroetfilters zit. Het wordt geproduceerd in grote ovens in de buitenlucht. Soms wordt de druk in een oven te groot en volgt er een stofpluim.

Vergunning

De stofexplosies horen bij de productiemethode die ESD hanteert en vallen daarom binnen de vergunning. Ze vinden al plaats sinds de start van het bedrijf in 1973.
ESD neemt wel maatregelen om het aantal blazers en de intensiteit daarvan te verminderen. Zo hebben water en de kwaliteit van de grondstoffen invloed op het ontstaan van blazers, ontdekte het bedrijf.

Categorieën nog onbekend

Directeur Richard Middel liet eerder al weten dat de intensiteit van blazers lijkt af te nemen. Het is nog onduidelijk of dat ook uit de cijfers blijkt. De provincie weet nog niet in welke categorie de blazers van het laatste kwartaal vielen.
De blazers zijn ingedeeld in categorieën. Categorie 1 is de lichtste, categorie 5 het zwaarst. Vorige week waren er twee blazers van de hoogste en éen na hoogste categorie.

Vezels

Bij het productieproces en blazers komen SiC-vezels vrij die mogelijk een gevaar vormen voor de gezondheid. Na een kort geding vorige week tussen ESD en de provincie spraken beide partijen af dat het bedrijf hier opnieuw een vergunning voor moet aanvragen.
Animatie: hoe ontstaan blazers?