'In Loppersum en Pekela niet één woninginbraak opgelost'

In de gemeenten Loppersum en Pekela is in de afgelopen drie jaar geen enkele woninginbraak opgelost. Dat meldt RTL Nieuws op basis van de jaarverslagen van de politiekorpsen.

In dertig Nederlandse gemeenten werd bij de ruim tweeduizend inbraken die daar plaatsvonden nooit een verdachte aangehouden, blijkt uit het onderzoek. In Pekela werd tijdens de onderzochte periode zeventig keer ingebroken, in Loppersum twintig keer.

Het hoogste oplossingpercentage in onze provincie is in de gemeenten Delfzijl en Appingedam: twintig procent. De gemeente met de meeste inbraken is Groningen. Volgens RTL Nieuws waren daar in drie jaar tijd 2.365 inbraken.

Woninginbraken worden weggezet als vermogensmisdrijf, maar mensen ervaren dit heel anders. Ze zijn in je huis geweest, hebben aan je spullen gezeten
Jasper van der Kemp - Criminoloog

Norm niet gehaald

De ophelderingsnorm voor inbraken van tien procent, die de politie landelijk hanteert, is de afgelopen jaren niet gehaald.

De politie beschouwt een inbraak als zogenoemde high impact crime, waarbij het wenselijk is snel slachtofferhulp aan te bieden. In veel gevallen komt de politie ook wel ter plekke om gedupeerden bij te staan, maar vervolgens wordt in bijna negentig procent van de gevallen de inbraak nooit opgehelderd. Ook straatroven en overvallen gelden als high impact crime.

'Niet prettig, wel realistisch'

'Woninginbraken worden meestal weggezet als een vermogensmisdrijf, maar mensen ervaren dit heel anders. Ze zijn in je huis geweest, hebben aan je spullen gezeten', aldus criminoloog Jasper van der Kemp van de Vrije Universiteit tegen RTL Nieuws. 'Het staat dan ook als high impact crime beschreven, maar je ziet dat het niet die aandacht krijgt van de politie.'

'De boodschap dat een woninginbraak waarschijnlijk niet wordt opgelost, is geen prettige voor een slachtoffer. Maar het is wel een realistische boodschap, waarmee de politie valse verwachtingen wil voorkomen', zegt de Nationale Politie in een reactie. Het is volgens een woordvoerder niet realistisch om te verwachten dat veel meer zaken worden opgelost.

Lees ook:

- Alles over inbraken in Groningen

Meer over dit onderwerp:
inbraken PEKELA
Deel dit artikel:

Recent nieuws